Sunday, November 30

WaRKaH BuaT SaHaBaT.....Saya tertarik ngan warkah ni.... saya ambil drp blog http://mutiarabernilai.wordpress.com... Mari sama2 kite hayati....


Assalamualaikum..

Surat ini kutujukan untuk diriku sendiri serta sahabat-sahabat tercintaku yang insyaAllah tetap mencintai Allah dan RasulNya di atas segalanya,….kerana hanya cinta itu yang dapat mengalahkan segalanya, cinta hakiki yang membuat manusia melihat segalanya dari sudut pandangan yang berbeza, lebih bermakna dan indah.

Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati sahabat- sahabat tercintaku yang kerap kali terisi oleh cinta selain dariNya, yang mudah sekali terlena oleh indahnya dunia, yang terkadang melakukan segalanya bukan keranaNya, lalu di ruang hatinya yang kelam merasa senang jika dilihat dan dipuji orang, entah di mana keikhlasannya.Maka hingga satu saat hati dapat merasakan kekecewaan dan kelelahan kerana perkara yang dilakukan tidak sepenuhnya berlandaskan keikhlasan, padahal Allah tidak pernah menanyakan hasil. Dia akan melihat kesungguhan dan keikhlasan dalam berproses.

Surat ini kutujukan pula untuk jiwaku serta jiwa sahabat-sahabat tercintaku yang mulai lelah menapaki jalanNya, yang ketika ini seringkali mengeluh, merasa dibebani bahkan terpaksa untuk menjalankan tugas yang sangat mulia. Padahal tiada kesakitan, kelelahan serta kepayahan yang dirasakan oleh seorang hamba melainkan Allah akan mengampuni dosa-dosanya.

Surat ini kutujukan untuk ruh-ku dan ruh sahabat- sahabat tercintaku yang mulai terkikis oleh dunia yang menipu, serta membiarkan fitrahnya tertutup oleh maksiat yang dinikmati, lalu di manakah kejujuran diletakkan? Dan kini terabailah sudah nurani yang bersih, saat ibadah hanyalah sebagai rutin belaka, bukan lah ibadah yg seikhlas hati niat kerana NYA, saat jasmani dan fikiran disibukkan oleh dunia, saat wajah menampakkan kebahagiaan atas segala nikmat duniawi yang penuh kepalsuan.Cuba lihat disana! Hatimu menangis dan meranakah?

Surat ini kutujukan untuk diriku dan diri sahabat- sahabat tercintaku yang sombong, yang terkadang bangga pada dirinya sendiri. Sungguh tiada satupun yang membuat kita lebih di hadapanNya selain ketakwaan. Padahal kita menyedari bahawa tiap-tiap jiwa akan merasakan mati, namun kita masih bergelumang riang ria terus dengan kefanaan.

Surat ini kutujukan untuk hatiku dan hati sahabat- sahabat tercintaku yang mulai mati, saat tiada getar ketika asma Allah disebut, saat tiada sesal ketika masa berlalu begitu sahaja tanpa amal, saat tiada rasa takut padaNya ketika maksiat dilakukan, dan tiada merasa berdosa ketika menzalimi diri sendiri dan orang lain.

Akhirnya surat ini kutujukan untuk jiwa yang masih memiliki cahaya meskipun sedikit, jangan biarkan cahaya itu padam. Maka terus kumpulkan cahaya itu hingga ia dapat menerangi wajah-wajah di sekelilingmu, memberikan keindahan Islam yang sesungguhnya hanya dengan kekuatan dariNya.Jalankan amanah dengan sebaiknya, ambil setiap peluang dan tanggungjawab untuk kebaikan perjalanan dakwah kita..setiap dari kita punya posisi masing-masing , maka gerakkanlah dan bergabunglah demi menegakkan agama yg SATU ini..Apa guna jawatan dan pangkat sekiranya langsung tidak menyumbang dalam perjalanan dakwah kita ini.Sama –sama kita muhasabah diri demi kejayaan umat islam..bi iznillah

" Ya Allah yang maha membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini pada agamaMU, pada taat kepadaMu dan dakwah di jalanMu "

Wallahualam bisshawab

Notes : Semoga dapat membangkitkan iman yang sedang mati atau iman yg berada di tempat yg sama, berdiam diri tanpa ada sesuatu amalan pun yang dapat dikerjakan. Kembalikan semangat itu sahabat-sahabat tercintaku….. Ada Allah dan orang-orang beriman yang selalu menemani di kala hati kita "lelah".

0 comments:

Related Posts with Thumbnails