Tuesday, January 27

24hb Jan 09 : Dua PerisTiwa BerbeZa TerjaDi....

Hari ni, 27 hb jan... tetapi ingatan ni masih x dpt lupakan 24hb jan... memang susah tuk saya lupakan pada hari berkenaan... yang telah memberi keinsafan kepada diri ni yang sangat lemah dan kerdil... Sebenarnya, 24hb telah berlaku hari bersejarah.. yg melahirkan perasaan yg begitu berbeza... 2 peristiwa telah berlaku dalam satu hari...

Pepon, saya ingin menceritakan hari bersejarah yg saya sgt2 gembira dulu, hari KOnvokesyen UMP ke-3... walaupun bukannya saya yg konvo, tetapi saya tumpang gembira kerana rmai senior2 saya telah berjaya... akhirnya, dieorg telah selesai berjuang di UMP dgn memperoleh ijazah... sungguh hati ni sgt2 gembira... apabila saya melihat dieorg berjaya, membuatkan saya juga bersemangat dgn begitu berkobar2 tuk berjaya seperti mereka... Bukannya mudah utk memperoleh 1 ijazah ni, semuanya memerlukan pengorbanan... insyaallah, suatu hari nnti saya juga akan mengalami sendiri hari konvokesyen itu..insyaallah...

Pepon, saya ucapkan tahniah kepada semua senior2 yg telah berjaya... terutamanya acik, abg din, mamat, abg bidi dan kak elin [mantan2 Kelab Keusahawanan UMP]... Tahniah!!!! Moga smua akan terus berjaya tuk kehidupan seterusnya yg memerlukan ketabahan dan pengorbanan... Moga kite tidak hanya berjaya di dunia tetapi turut mencapai kejayaaan yg kekal abadi di akhirat sana... insyaallah...

Ni lah gambar2 kenangan kami ngan abg2 dan kakak2.... [ConGraTz tuk sume!!!]



Photobucket
Kami ngan acik n kak yan



Photobucket
Tahniah tuk abg din, abg mamat, acik dan kak sab....



Photobucket
Kami ngan mamat....



Photobucket
Kami ngan abg din dan adik2 nye yg comey2..



Photobucket
Kami ngan abg bidi... [student dpt dean's list sokmo...]



****************************************************************************************************************************************


Selepas seharian keluar ke kuantan dr pukul 7.10pg sampai pukul 5.30 ptg... capek bangat rasenye... dah lah keesokkan harinya saya akan pulang ke kampung halaman sempena tahun baru cina dan cuti mid sem... brg utk di bawa pulang blom di packing lagi...

Malam tu, kami [saya, hana, fad (rumate dr penang tgh wat LI dtg tuk meraikan hari konvo tuk snior2) dan kak kinah] tengah makan2 kat bilik... sungguh bahagia rasenye... smbil mkn2, kami bercerita psl diri msing2, isu smasa (palestin), dan x lupe jgk hari konvo yg kami pegi.... Lps sume dah kenyang, kami sambung wat keje len... kak kinah mtk diri tuk pulang ke bliknye... tinggal la kami bertiga...

Kira2 kul 9.30mlm... saya duk dpn laptop... tgok2 lmn web... lbih kurang 20 minit slepas tu, saya dpt 1 panggilan... name fatihah tertera... time tu saya x pk ape2 pelik yg berlaku...

Rupa2nya, fatihah nak tnya samaada saya ade kwn bernama yasmin (ligat dlm kepala memikir sape)... mmg tu classmate saya...kami pggil die, amy... bile fatihah g tau amy cedera parah... saya sudah panik, lutut saya mula lemah... saya t'kejut... kemudian, fatihah dtg blik.... "su... amy dah meninggal..." Saya rasa kosong... kosong... saya tak tau nak wat ape.. Pastu, saya dpt lg panggilan drp kwn saya, hidayah... die pon g tau hal yg same... pastu, hana call... hal yg same... saya dah x dpt tahan... hana ajak saya ke tmpt accident, dpn canselori UMP... saya dan fad b'siap ala kadar utk ke sana... mmg time tu... hanya Allah yg tau perasaan saya... mase on da way ke canselori, saya call kwn2 sekelas saya tuk g tau hal ni...

Smpai di sana...rupa2nya sudah rmai classmate saya ade... sumenye yg lelaki...yg pompuan sudah rmai pulang ke rumah... Kemudian nani (classmate saya juga) smpai...mase saya call die pon, die sudah menangis teresak2... die dah tau terlebih awal drp saya akan hal ni... Nani g tau dieorg bru balik outing... owh.. mmg la nani sgt2 sedih... dieorg bru keluar b'sama2 arwah skejap td... saya phm...

Masa saya smpai kat tmpat accident tu.. accident tu dah berlaku setengah jam... kira2 kul 9.10 mlm... accident ni berlaku... Bile terpandang jenazah dibaluti satu plastik hitam... perasaan ni rase sgt2 sedih...mau bukak plstik hitam, tuk tgok jenazah... tetapi saya bukannya golongan kuat semangat... saya akui kelamahan saya....

Lebih kurang kul 10.15 malam, jenazah sahabat saya di bawa ke HTAA... saya dan rumate saya pulang ke bilik... Ingin juga ke hospital, tp memandangkan diri ni kurang sihat (demam + selesema) dan penat coz sudah seharian keluar ke kuantan pd siang harinye... kami hanya ke tmpat accident... Same2 la kita berdoa kpd Allah.. moga rohnya tergolong org2 yg bertaqwa... Al-fatihah tuk sahabatku, Allahyarhamah Yasmin Bt. Che Razali.... (30 Nov 1987 - 24 Jan 2009)




kenangan kami ngan arwah...
[saya dan arwah (berjaket fakulti+ tudung putih) satu group tuk projek micro-p dulu...]



Keratan akhbar mengenai kemalangan arwah... [klik kat image tuk bace...]



Pepon, setiap yang hidup pasti akan mati.... Kite yg masih hidup akan mengalami mati...kite tidak tau bile ajal maut kite... samaada hari ni, sekejap lagi, esok, minggu depan... kita tak tau.... muda, tua... kita tidak tau...hanya Allah yg tau bila... Setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya... Kita yg masih berpeluang tuk bernafas ni...marilah kita sama2 ambil iktibar... sama2 la kita dekatkan diri kepada Allah.... Tiada apa yg lebih utama..bile kita menghadapi hari kematian... Bekalan amal la menjadi penolong kite di sana.... Masih ade kesempatan, rebutlah peluang ini untuk memperbaiki diri... Sesungguhnya hari kematian adalah PASTI.....




2 comments:

Bingkisan Hati said...

be str0ng my fren

mujahidah_1505 said...

mekasih fad... mmg susah rasenye nak hadapi smua ni... tp, sbg org islam, kite mesti kuat dan redha.. kite juga akan mengadap Ilahi...

Related Posts with Thumbnails